صعود تجارت جهانی به ۳۳ تریلیون دلار در سال 2024

براساس آمار آنکتاد از سال ۲۰۲۴ تجارت جهانی به ۳۳ تریلیون دلار صعود کرده است.
طبق آمار به روز شده تجارت جهانی که از سوی کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد «آنکتاد» (UNCTAD) ارائه شده است، تجارت جهانی در سال ۲۰۲۴، به بالاترین میزان خود یعنی ۳۳ تریلیون دلار رسید و در نهایت رشد سالانه ۳.۷ درصدی را به ثبت رساند.
براین اساس رشد قابلتوجه تجارت خدمات که در سال گذشته ۹ درصد افزایش پیدا کرده بود، محرکی کلیدی بود که ۷۰۰ میلیارد دلار معادل ۶۰ درصد از کل افزایش سالانه را به خود اختصاص داده است.
براین اساس تجارت کالا، ۲ درصد رشد کرد که به ۵۰۰ میلیارد دلار از این رشد کمک کرد.
اقتصادهای در حال توسعه، از کشورهای توسعه یافته پیشی گرفتند و واردات و صادرات آنها، چهار درصد در سال ۲۰۲۴ و ۲ درصد در سه ماهه چهارم سال میلادی گذشته، افزایش یافت که بیشتر در شرق و جنوب آسیا بود.
اقتصادهای توسعه یافته نیز شاهد رکود تجارت سالانه خود بودند که در سه ماهه پایانی سال، ۲ درصد کاهش یافت.
براین اساس کره جنوبی با هشت درصد افزایش سالانه در صادرات کالا و ۱۱ درصد در صادرات خدمات، پیشتاز است.
آمریکا شاهد افزایش سالانه ۶ درصدی واردات کالا و رشد یک درصدی واردات سه ماهه بود و صادرات این کشور، بر مبنای سالانه، ۲ درصد افزایش یافت اما یک درصد در سه ماهه چهارم کاهش یافت.
گفتنی است، تجارت کالاهای چین با افزایش یک درصدی واردات و افزایش پنج درصدی صادرات در سال ۲۰۲۴ تقویت شد.
در واقع تجارت خدمات چین با رشد سالانه صادرات به میزان ۹ درصد و واردات ۱۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد قابلتوجهی را شاهد بود.
براساسا بررسی گزارش آنکتاد، صادرات قوی چین، مازاد تجاری این کشور را به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۲۲ رساند.
اتحادیه اروپا نیز با کمک قیمتهای بالای انرژی، کسریهای قبلی خود را معکوس و مازاد تجاری سالانه ثبت کرد.
بررسی ها حاکی از آن است که تجارت در ابتدای سال ۲۰۲۵ ثابت مانده است، اما افزایش تنشهای ژئواکونومیک، سیاستهای حمایتگرایانه و اختلافات تجاری، نشانهای از اختلالات احتمالی در آینده است.
در واقع کاهش شاخصهای حمل و نقل، نشاندهنده ضعف تقاضا برای محصولات تولیدی، نهادهها و کالاها است که نشاندهنده تلاشهای کسبوکارها برای انطباق با عدم قطعیتهای فزاینده است.
براین اساس افزایش تعرفهها، اقتصادهای در حال توسعه را از صادرات کالاهای با ارزش افزوده منصرف میکند و مانع صنعتی شدن میشود.