آیا قدرت خرید کارگران در فصلهای مختلف، متغیر است؟

عقب ماندگی دستمزد در ایران به استثنای سال ۱۴۰۱ که حداقل دستمزد با پیشی گرفتن از تورم، رشدی نزدیک به ۵۷ درصدی را داشته است.
با توجه به این که حداقل دستمزد به صورت سالانه تعیین میشود از سوی دیگر اما نرخ تورم در طول سال یکسان نیست و با توجه به این موضوع می توان گفت قدرت خرید حداقل دستمزد در طول سال یکسان نبوده و برای چهار فصل سال متفاوت است که رفاه متفاوتی را در چهار فصل برای کارگر رقم خواهد زد.
براین اساس مقایسه سیکل تکراری دستمزدها حاکی از آن است که رفاه خانوار دارای سرپرست شاغل در شش ماه اول سال بیشتر از شش ماهه دوم است.
در واقع تعیین حداقل دستمزد همواره با مناقشات کارگری و کارفرمایی همراه بوده است و سازوکار تعیین حداقل دستمزد بیش از اینکه بر پایه بهرهوری باشد، مبتنی بر هزینههای زندگی است و یک سیاست حمایتی برای کارگران محسوب می شود که در بسیاری از کشورها اعمال شده و تلاش دارد سطحی از رفاه را برای کارگران تأمین کند.
اگر بخواهیم به رابطه بین تورم و حداقل دستمزد نیز بپردازیم باید گفت انتظار می رود که به منظور حفظ قدرت خرید کارگران و محافظت آنها از اثرات منفی این پدیده، قدرت خرید کارگران متناسب با نرخ تورم، افزایش پیدا کند که در واقع این گزاره بازگشت به منطق اصلی حداقل دستمزد است.
اما شرایط نامطلوب اقتصادی در نیمه دوم دهه ۹۰ سبب شد رشد اقتصادی به شدت محدود شده و در نتیجه توانایی اقتصاد در بهبود رفاه کاهش پیدا کند و در از این رو در این میان حداقل دستمزد نسبت به تورم تا حدی دارای عقب ماندگی است.
براین اساس می توان گفت عقب ماندگی دستمزد در ایران به استثنای سال ۱۴۰۱ که حداقل دستمزد با پیشی گرفتن از تورم، رشدی نزدیک به ۵۷ درصدی را داشته است و در سایر سال ها با توجه به جهش فقر و شرایط نامطلوب اقتصادی روندی معکوس را تجربه کرده است.