روند تجارت ایران چگونه است؟/ آیا تجارت قفل شده است؟

بسیاری از تجار با توجه به قطع کامل سامانه جامع تجارت معتقدند که روند تجارت ایران قفل شده است.
فعالان اقتصادی و واردکنندگان بارها طی هفته های اخیر از قطع کامل سامانه جامع تجارت از ابتدای 1404 سخن گفتهاند و به این نکته نیز اشاره کرده اند که کالاها از ابتدای امسال به سختی ثبت سفارش می شوند.
اظهاراتی که مشابه آن در اوایل سال 1403 نیز از سوی تجار مطرح شده بود و آنان معتقد بودند که با این روند تجارت ایران قفل شده است.
اما با این وجود بررسی آمارها حاکی از آن است که هرچند میزان تخصیص ارز از ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه پارسال کمتر بوده اما اینگونه نبوده که هیچ ثبت سفارشی هم صورت نگرفته باشد.
طبق آمار بانک مرکزی که مدیریت تامین ارز واردات را بر عهده دارد، از ابتدای سال 1404 تا ۲۱ اردیبهشت ماه در مجموع ۶ میلیارد دلار برای واردات کالاها اعم از کالاهای اساسی و دارو، صنایع و نیازهای خدماتی تامین ارز صورت گرفته است که ۴ میلیارد و ۵۱ میلیون دلار آن به گروه تجاری و بازرگانی اختصاص یافته است یعنی حدود ۶۷ درصد.
صنایع «حمل و نقل خودرو»، «صنایع تجهیزات برق و الکترونیک »، « تجهیزات معدنی» و «ماشین آلات و تجهیزات تولید» به ترتیب بیشترین سهم از ارز واردات صنایع را داشته اند. واردات کالاهای اساسی و دارو نیز یک میلیارد و ۷۵۲ میلیون دلار ارز را به خود اختصاص داده است.
در واقع مقایسه این آمار با سال 1403 حاکی از آن است که سال گذشته نیز در همین مدت ۶ میلیارد و ۸۰۱ میلیون دلار برای واردات تامین شده بود و این موضوع به معنای آن است که امسال ۸۰۱ میلیون دلار کمتر از پارسال تامین ارز صورت گرفته است.
اما نکته قابل تامل این است که طی سال 1403 میزان تخصیص ارز به کالاهای اساسی و دارو کمتر از امسال بوده و یک میلیارد و ۶۸۱ میلیون دلار به این بخش تخصیص یافته و سهم کالاهای تجاری ۳ میلیارد و ۸۰۱ میلیون دلار یعنی کمتر از امسال بوده است.
براین اساس فرآیند ثبت سفارش و تخصیص ارز در حال انجام است اما میزان آن نسبت به سال گذشته کمتر بوده است.