علیزاده در گفتگو با روز اقتصاد تشریح کرد:
تورم هیجانی و نقطه به نقطه قیمت مسکن را افزایش می دهد
یک کارشناس مسکن گفت:پرداخت وام مسکن که مطابق با تورم در جامعه باشد نیازمند هماهنگی بین بانکی و سیستمهای پولی است که به نظر میرسد عملی نیست،چرا که بانک هم بخشی از دولت است.
محمد علیزاده کارشناس اقتصادی در رابطه با موضوع رکود معاملات مسکن و افت شدید توان متقاضیان مسکن و افزایش تورم در جامعه گفت: مسئله وام و قیمت مسکن تقریباً در تمام ادوار تاریخی و دولتهای مختلف به خصوص در دولت سیزدهم نوسانات شدیدی داشته و تورم شدیدی ایجاد کرده است.
وی در ادامه تاکید کرد: به نظر میرسد وام مسکن راهکار قابل قبولی برای خانهدار شدن نیست،البته شرایط را برای افرادی که قصد خرید مسکن دارند، تسهیل می کند اما باید دو فاکتور اصلی در آن رعایت شود تا مسئله وام مسکن بتواند به خانهدار شدن کمک کند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: نکته اول اینکه مسکن دچار افزایش قیمت بالا رونده و هیجانی نباشد و نکته دیگر اینکه اگر این اتفاق رخ داد راهکار یا تبصرهای برای آن در نظر بگیرند تا این وام شامل تورم نیز بشود، به عنوان مثال با وام مسکنی که به افراد پرداخت میشود میتوانند ۱۳ متر زمین تهیه کنند چه تضمینی وجود دارد که ظرف ۴ ماه آینده با این مبلغ فقط بتوان ۵ متر زمین تهیه کرد.
وی ادامه داد: پرداخت وام مسکن که مطابق با تورم در جامعه باشد نیازمند هماهنگی بین بانکی و سیستمهای پولی است و به نظر میرسد عملی نیست،چرا که بانک هم بخشی از دولت است، اگر مسئولین این نکاتی که گفته شد را مد نظر قرار دهند،میتوان تا اندازه ای به بهبود شرایط مسکن امیدوار بود، در غیر این صورت گرفتن این نوع وامها باعث زیاد شدن نقدینگی در بازار و ایجاد تورم فزاینده میشود.
علیزاده در ادامه با بیان اینکه افراد متوسط جامعه با حقوق ۲۰ میلیون تومان می توانند وام مسکن را پرداخت کنند، افزود:تضمین هایی که بانک ها برای پرداخت وام به افراد در نظر می گیرند،سختگیرانه است و اختصاص وام شامل هر فردی نخواهد شد،شخص وام گیرنده باید دو یا سه ضامن داشته باشد تا بتواند اقساط وام را پرداخت کند و با وجود مبلغ پایین وام، باز پرداخت آن امکان پذير خواهد بود.
وی در ادامه اظهار داشت: برای باز پرداخت وام توسط بانکها تبصره و قانونهای بسیاری در نظر گرفتند، به نظر میرسد مبلغ وام مسکن برای خرید خانه در کلان شهرها کافی نیست.
این کارشناس اقتصادی یادآور شد:دغدغهای که در حال حاضر برای تمامی افراد جامعه وجود دارد،این است که آیا ظرف یک یا دو ماه آینده و یا حتی یک سال آینده قیمتها افزایش خواهد یافت یا خیر؟ این مسئله به ناامیدی مردم در خصوص خرید مسکن دامن میزند و رویای خانهدار شدن را از بین میبرد.
علیزاده در پایان خاطر نشان کرد: متاسفانه به دلیل تورم هیجانی،نقطه به نقطه و سنگینی که در قیمتها وجود دارد رویای خرید مسکن امری ممکن به نطر نمی رسد، مردم در دولتهای قبلی این نوع تورم را کمتر تجربه کردند یا اصلاً تجربه نکرده اند حداقل در یک دوره ۴ الی ۵ ساله قیمتها نسبتا ثابت بود، اقشار متوسط مردم با صرفهجویی و حذف مخارج دیگر ظرف ۵ سال با گرفتن وامهای مختلف صاحب مسکن میشدند اما در حال حاضر فردی که در سه سال گذشته توان خرید مسکن را داشته الان باید همان پول را برای رهن یک خانه بپردازد که این شرایط قابل قبولی در جامعه نیست و بقایی برای مسکن به این شکل که اجرا میشود وجود نخواهد داشت.