پرداخت پنج نوع وام در بافتهای فرسوده/ رکورد نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده شکسته شد
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: درخصوص تسهیلات بانکی در بافت های فرسوده پنج نوع وام قابل دریافت است.
محمد آئینی، معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در محدوده بافت های فرسوده دو میلیون و ۷۰۰ هزار بنای ناکارآمد و فرسوده وجود دارد، اظهار کرد: این بناها جان هموطنان ما را در ۶۹۰ شهر به خطر انداخته است.
وی تصریح کرد: با توجه به این موضوع ما نوسازی را در اولویت قرار دادیم؛ زیرا موضوع جان انسان ها است.
آیینی افزود: در این ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بنای ناپایدار حدود ۱۰ میلیون نفر سکونت دارند. این شامل ۱۶۷ هزار هکتار، ۶۰۰۰ محله و ۳۰۰ هزار کوچه است. ساکنان این مناطق دچار بدمسکنی هستند و توان نوسازی ندارند.
وی گفت: حتی اگر وام ارزان به این افراد بدهیم امکان پرداخت اقساط ندارند، زیرا اگر پول داشتند در بافت فرسوده زندگی نمی کردند. این چالش اول ما است.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: ما به آنها می گوییم نگران نباشید؛ ما شما را به سازندگان و کسانی که توان مالی، توان اجرایی و توان فنی دارند وصل می کنیم. اینجا با چالش دوم مواجه می شویم؛ زیرا سازندگان حاضر به نوسازی در محلات فرسوده نیستند؛ زیرا برای آنها بازدهی اقتصادی ندارند.
وی با اشاره به راهکار شرکت بازآفرینی برای چالش دوم یعنی تشویق سازندگان به نوسازی بافت های فرسوده اظهار کرد: چهار چالش نوسازی در سند تحول دولت آمده است. راهکار این است که ما با بسته های تشویقی مختلف، سرمایه گذاران را ترغیب به نوسازی کنیم.
آیینی با بیان اینکه بیش از ۵۴۶ شهر بسته های تشویقی شهرسازانه را اجرا می کنند، افزود: براساس آمار صدور پروانه در سال ۱۴۰۲ رکورد نوسازی در محدوده بافت های فرسوده در بازه زمانی بعد از انقلاب شکسته شد، گام اول را با همکاری بسیج مستضعفان و بسیج سازندگی برداشتیم و تا الان ۴۶۷ حلقه میانی ایجاد کردیم که در محلات هدف بازآفرینی به ارایه خدمات می پردازند. این اتفاق جدیدی است که قصد داریم این تعداد را به ۲۰۰۰ حلقه برسانیم و به زودی شاهد خبرهای خوبی در محرومیت زدایی از بافت های فرسوده خواهیم بود.
وی افزود: در روزهای یکشنبه و دوشنبه به صورت نمادین گردهمایی سراسری گروه های جهادی برای نوسازی بافت های فرسوده را خواهیم داشت. در این پویش، مردم را برای چگونگی نوسازی و مشارکت با سرمایهگذاران آشنا میکنیم.
آیینی با اشاره به سختی رفت و آمد در بافت های فرسوده که ناشی از باریک بودن کوچهها است، گفت: این موضوع باعث شده تا ارایه خدماتی مثل اورژانس و آتش نشانی در این مناطق با مشکلاتی مواجه باشد.
وی ادامه داد: ما قصد داریم این کوچه ها را به کوچههای شش متری و هشت متری تبدیل کنیم. تجمیع پلاک ها نیز در دستور کار است. در این زمینه انشعابات آب و برق و گاز محفوظ است و دستگاه های خدمات رسان حق ندارند مبلغ جدیدی بابت انشعابات از ساکنان بافت های ناکارآمد دریافت کنند.
معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: از دو میلیون و ۷۰۰ هزار بنای ناپایدار از سال ۱۳۸۴ تا کنون بیش از یک میلیون و ۵۰ هزار واحد ساخته شده و ۷۳ هزار پروژه در دولت سیزدهم احداث شده است؛ به طوری که امروز از مرز ۲۶۶ هزار پروانه در محدوده بافت های فرسوده عبور کردیم و در دولت سیزدهم ۸۲ هزار و ۴۸۵ واحد تکمیل و به بهرهبرداری رسیده است.
وی با اشاره به میزان تسهیلات نوسازی گفت: درخصوص تسهیلات بانکی در بافت های فرسوده پنج نوع وام قابل دریافت است. اول تسهیلاتی به میزان وام نهضت ملی مسکن تا سقف ۵۵۰ میلیون تومان است که تسهیلات ارزان قیمتی است.
آیینی در این راستا افزود: در برنامه هفتم نیز خبر خوش این است که با تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان، واحدهای بافت های فرسوده از تمامی تخفیفات و حمایت های نهضت ملی مسکن تا سقف پنج طبقه استفاده کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه محور سوم تسهیلات اسکان موقت است، گفت: محور چهارم پرداخت وام در بافت های تاریخی است. نوع پنجم، تسهیلات اسکان موقت در بافت های تاریخی را شامل میشود. در این زمینه مثل نهضت ملی مسکن برخی بانک ها همکاری میکنند و برخی همکاری لازم را ندارند. اما در سال ۱۴۰۲ روند اعطای تسهیلات نسبت به گذشته مقداری بهتر شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به طرح کلید به کلید بیان کرد: یکی از بخش های آموزشی در گردهمایی جهادی، ابزار تشویقی کلید به کلید است. در این زمینه به ساکنان بافت های فرسوده اولویت خود را برای نوسازی اعلام میکنیم. یکی از امکاناتی هم که به ساکنان ارایه میشود ارایه زمین یا آپارتمان معوض از طرف دولت در ازای واحد فرسوده ساکنان است.