آیا معوقات کارگران تا پایان سال 1403 صفر میشود؟
یک کارشناس ارشد حقوق و روابط کار درباره صفر شدن معوقات کارگران تا پایان سال جاری اظهار کرد: در صورتی که در قرارداد موقت، مدت قرارداد منقضی شود و قرارداد به هیچ شیوهای تمدید نشود، باید مطالبات مانده مرخصی کارگر طبق ماده ۷۱ قانون کار به کارگر پرداخت شود.
آرمین خوشوقتی، کارشناس ارشد حقوق و روابط کار در اظهاراتی با اشاره به نامهای پیرامون نحوه بازخریدِ مانده مرخصی کارگران که این روزها در فضای مجازی و با سربرگ وزارت کار منتشر شده است، گفت: طبق ماده ۷۱ قانون کار؛ مطالبات مربوط به مدت مرخصی استحقاقی کارگر در صورت فسخ یا خاتمه قرارداد کار به او پرداخت میشود و در صورت فوت کارگر به ورثه او پرداخت خواهد شد.
وی در این راستا تصریح کرد: براین اساس در صورتی که کارگری مرخصی باقیمانده داشته باشد و از مرخصی خود به صورت کلی یا جزئی در زمان قرارداد کار استفاده نکرده باشد، این مانده مرخصی در صورت فسخ یا خاتمه قرارداد کارگر به او پرداخت خواهد شد.
خوشوقتی با اشاره به موضوع خاتمه قرارداد کار، در قانون کار نیز اظهار کرد: در ماده ۲۱ قانون کار، برای خاتمه قرارداد کار شرایطی تعریف کرده؛ فوت کارگر، بازنشستگی کارگر، ازکارافتادگی کلی کارگر، پایان کار در مورد قراردادهای کار معین، استعفای کارگر و چند مورد استثنا که در سال ۹۴ به این ماده قانونی افزوده شده است.
وی ادامه داد: البته یک مورد که در بند «دال» این ماده وجود دارد که می گوید: در قراردادهای کار با مدت موقت، خاتمه قرارداد به شرط آن است که قرارداد منقضی شود و ضمناً به ضورت ضمنی یا صریح تجدید نشود.
خوشوقتی با بیان اینکه اگر در مورد خاتمه قرارداد کار در قراردادهای موقت صحبت میکنیم، باید یادمان باشد که بند «دال» از ماده ۲۱ قانون کار، خاتمه قراردادهای موقت را در صورتی تایید میکند که قرارداد مدتش منقضی شده باشد و ضمناً به صورت صریح یا ضمنی هم تجدید نشده باشد؛ ادامه داد: پس اینطور نتیجه میگیریم که اگر در قرارداد موقت، مدت قرارداد منقضی بشود و قرارداد به هیچ شیوهای تمدید نشود، باید مطالبات ماندهی مرخصی کارگر را طبق ماده ۷۱ قانون کار به کارگر پرداخت کرد.
وی افزود: کارفرما در این شرایط، باید ماندهی مرخصی کارگر را به او پرداخت کند، اما اگر قرارداد کار کارگر موقت باشد و بعد از انقضای مدت، به صورت صریح یا ضمنی تجدید شود، تکلیف پرداخت مطالبات ماندهی مرخصی کارگر چه میشود، و در پاسخ به این پرسش باید گفت که در این شرایط، مفهوم مخالف بند «دال» از ماده ۲۱ قانون کار میگوید که این قرارداد هنوز خاتمه نیافته است و بنابراین در این شرایط، پرداخت مطالبات مانده مرخصی کارگر مجاز نیست و البته اگر پرداخت شود، فقط علیالحساب است و در حکم پرداخت قطعی نیست.
کارشناس ارشد حقوق و روابط کار ادامه داد: ماده ۲۱ قانون کار در مورد شرایط خاتمه قرارداد کار کارگر، کاملاً صراحت دارد و به روشنی شرایط خاتمه قرارداد را مشخص کرده است.
وی اظهار کرد: در این ماده قانونی، چند طریق برای خاتمه قرارداد کار عنوان کرده و اگر یکی از این راهها طی نشده باشد، یعنی کارگر فوت نکرده باشد، استعفا نداده باشد، از کار افتاده نباشد و یا قرارداد موقتش بدون تمدید منقضی نشده باشد، مشمول خاتمه قرارداد کار نمیشود و مشمول پرداخت مطالبات مانده مرخصی نیز نیست و تاکید میکنم اگر قبل از خاتمه قرارداد کار، پرداختی در مورد مانده مرخصی کارگر صورت بگیرد، فقط در حکمِ پرداختِ علی الحساب است و قطعیت ندارد.
خوشوقتی ادامه داد: این موضوع بسیار مهم است زیرا اخیراً نامهای روی سربرگ وزارت کار در فضای مجازی دست به دست میچرخد که در آن اشاره شده در پایان سال هم میتوان مطالبات مانده مرخصی را به کارگر پرداخت کرد و در اینجا باید به اینکه نکته اشاره داشت که در پایان سال میشود مطالبات مرخصی کارگر را پرداخت کرد اما این پرداخت قطعی نیست.
کارشناس ارشد حقوق و روابط کار تاکید کرد: باید یادمان باشد اگر قرارداد کارگر تجدید میشود از مصادیق ماده ۶۶ قانون کار است.
وی در این راستا افزود: در صورت تجدید قرارداد کار در پایان سال، کارگر تا سقف ۹ روز از مرخصی خود را میتواند برای سال بعد ذخیره میکند و پرداخت مازاد آن دیگر بر ذمهی کارفرما نیست؛ بنابراین در صورت تجدید قرارداد کار در پایان سال، کارگر مشمول ماده ۷۱ قانون کار نمیشود بلکه مشمول ماده ۶۶ این قانون است و فقط تا سقف ۹ روز از مانده مرخصی خود را میتواند برای سال بعد ذخیره کند و قانون برای باقیمانده آن تکلیفی مشخص نکرده است.