بهترین استراتژی توسعه شهری افقی است یا عمودی؟
رئیس اندیشکده حکمرانی با اشاره به الحاق اراضی جدید به مناطق شهری برای ساخت مسکن تاکید کرد: نمیتوان در همه مناطق صرفاً با یک الگو ثابت توسعه افقی یا عمودی را اجرا کرد.
سیدطهحسین مدنی، رئیس اندیشکده حکمرانی در گفتگویی با اشاره به موضوع الحاق اراضی جدید به مناطق شهری برای ساخت مسکن اظهار کرد: دو دیدگاه در این زمینه در کشور وجود دارد؛ یک نگاه اعتقادی به الحاق مناطق جدید برای ساخت واحدهای به اصطلاح ویلایی و بزرگ ندارد و معتقد است میتوان با ساخت واحدهای کوچک و توسعه عمودی از الحاق اراضی جدید بینیاز شد.
وی تصریح کرد: نگاه دیگر معتقد است تا حد امکان برای ساخت مسکن باید اراضی جدید به شهرها و بافت مسکونی الحاق کرد و شهرها را به صورت افقی توسعه داد.
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند با اشاره به این دو نوع نگاه اظهار کرد: در برخی مناطق نگاه اول درست و در برخی مناطق نگاه دوم کارآمدتر است.
مدنی افزود: بعنوان مثال ما در مناطقی مانند شهرهای شمالی یا تهران به دلیل مسائل مربوط به چالشهای محیط زیستی و به خطر افتادن امنیت غذایی یا توزیع رانت در تخصیص، با محدودیت در الحاق مناطق جدید مواجه هستیم؛ بنابراین در این مناطق میتوان از الگوی بلندمرتبهسازی و توسعه عمودی شهر استفاده کرد.
وی اظهار کرد: نگاه دوم هم در مناطقی مانند یزد که با محدودیت زمین مواجه نیستند قابل اجراست و میتوان در این مناطق الگوی توسعه افقی را پیش برد. البته این موضوع میتواند در یک شهر به صورت موازی هم اجرا شود.
رئیس اندیشکده حکمرانی همچنین افزود: بعنوان مثال در برخی شهرها این امکان وجود دارد که از یک سو (معمولاً بافت سنتی آن شهر) توسعه عمودی و در مناطقی دیگر از همان شهر که به زمینهای زراعی یا کوهستان محصور نشدهاند، توسعه افقی را در پیشگرفت.
وی افزود: با توجه به این امر نسخهپیچی در موضوع مسکن باید متناسب با نوع هر اقلیم یا منطقه باشد و نمیتوان در همه مناطق صرفاً با یک الگو ثابت توسعه افقی یا عمودی را اجرا کرد.
مدنی ادامه داد: علی رغم این مهم، دولتها میل بیشتری به توسعه عمودی دارند چون هم درآمد تراکم فروشی عاید شهرداریها میشود و هم هزینه کمتری برای ایجاد زیرساختها میپردازد.
وی همچنین گفت: این تمایل شاید در کوتاه مدت برای دولتها مناسب باشد اما در بلندمدت توسعه افقی یا عمودی متناسب با هر منطقه بیشتر به نفع کشور و دولت خواهد بود.