وابستگی کشور به منابع زیرزمینی به بالاترین حد خود رسید
بررسی آمارهای موجود از میزان مصرف منابع آبهای زیرزمینی برای تامین نیازهای آب شرب حاکی از به صدا درآمدن زنگ هشدار منابع آب زیرزمینی است.
طبق آخرین آمار اعلامشده، مصرف سالانه آب شرب در کشور به بیش از ۹ میلیارد متر مکعب رسیده است. از این مقدار، حدود ۵.۷ میلیارد مترمکعب از منابع آب زیرزمینی تأمین میشود. این آمار حاکی از وابستگی بالای کشور به منابع زیرزمینی برای تأمین نیازهای شرب است.
براساس بررسی آخرین آمار ارائه شده از وضعیت منابع آبی ایران تا آبان ۱۴۰۳، میزان ذخایر آبی کشور همچنان در وضعیت بحرانی قرار دارد.
براین اساس و طبق گزارشها ورودی آب به سدهای کشور بهطور کلی شاهد روند کاهشی بوده است و از این رو میزان پرشدگی سدها بهویژه در حوضههای مرکزی و شرقی همچنان پایینتر از میانگین بلندمدت است.
میزان بارندگی در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۴، در بسیاری از مناطق کمتر از حد نرمال بوده که تأثیر مستقیم بر منابع آبی سطحی و زیرزمینی گذاشته است.
از سوی دیگر بیش از ۶۰ درصد از آب شرب کشور از منابع زیرزمینی تأمین میشود و برداشت بیرویه از این منابع سبب افت شدید آبخوانها شده است.
آب شرب در ۱۸ استان کشور نیز بیش از ۶۰ درصد و در ۹ استان بیش از ۸۰ درصد به منابع آب زیرزمینی متکی است که این آمار حاکی از فشار قابل توجه بر این منابع و ضرورت مدیریت پایدار آنها دارد