در سال 1403 چند تن چغندر قند در کشور تولید شده است؟
حدود ۲ میلیون و ۱۷۰ هزار تن چغندرقند پاییزه در سال زراعی جاری تولید شدها ست.
همانطور که می دانید شکر به عنوان یک ماده غذایی پرمصرف حداقل برای ۴۰۰ محصول نقش مهمی در سفره خانوار، صنایع مختلف از جمله شیرینی و شکلات، نوشیدنیها و داروسازی ایفا میکند.
از این رو و با توجه به نیاز سالانه کشور به بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن شکر، که در سال جاری حدود ۸۰ درصد آن از تولید داخل و ۲۰ تا ۲۳ درصد از طریق واردات تأمین میشود، خودکفایی در تولید ۱۰۰ درصدی شکر را به یکی از اهداف کلیدی و دست یافتنی وزارت جهاد کشاورزی تبدیل کرده است.
در واقع می توان گفت حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد تولید شکر کشور از چغندرقند و مابقی از نیشکر تأمین میشود و در این میان مصرف خانوار ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن، صنایع ۶۰۰ هزار تن و نوشابهها ۵۵۰ تا ۶۰۰ هزار تن و مقداری مصرف نیز در سایر آمارها، برآورد شده است.
در حال حاضر کشور برای تامین نیاز شکر باید ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن شکر وارد کند.
از سوی دیگر در سال زراعی جاری تولید ۲ میلیون و ۱۷۰ هزار تن چغندرقند پاییزه از سطح ۳۱ هزار هکتار اراضی در شش استان کشور حاصل شده است و می توان گفت این میزان تولید، بالاترین رکورد در تاریخ کشت چغندرقند پاییزه در ایران بود.
براین اساس مدیریت بهینه منابع آب در کشت پاییزه چغندرقند سبب صرفهجویی بیش از ۶۵۲ میلیون مترمکعب آب در ۱۰ سال اخیر شده است و از سوی دیگر با توجه به اینکه کشت چغندرقند در ۷۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی انجام و حدود ۴ میلیون تن چغندرقند تولید میشود، به نظر میرسد با بهرهگیری از کشت پاییزه، امکان دستیابی به خودکفایی در تولید شکر وجود داشته باشد.
براساس آنچه محققان و مدیران وزارت جهادکشاورزی می گویند با برداشت بیش از ۵ میلیون تن چغندرقند، میتوان به خودکفایی ملی در تولید شکر دست یافت.