کاهش فشار مالیاتی از بخش تولید پس از ایجاد حسابرسی سیستمی

جایگزین شدن دادهمحوری و حسابرسی سیستمی مالیاتی به جای روشهای سنتی سبب شده است تا، فشار مالیاتی کمتری به بخش تولید وارد شود.
از حدود سه سال پیش نظام مالیاتی کشور در مسیر دادهمحوری و حسابرسی سیستمی قرار گرفته است و از این رو روشهای سنتی، مواجهه مستقیم و ممیزمحوری کاهش قابل توجهی داشته است.
براین اساس می توان گفت در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد اظهارنامه اشخاص حقوقی، بیش از ۸۰ درصد اظهارنامه اشخاص حقیقی، ۹۵ درصد پروندههای مالیات بر عملکرد و ۱۰۰ درصد مالیات بر مستغلات به شکل هوشمند و سیستمی مورد بررسی قرار میگیرد.
در واقع این رویکرد جدید علاوه بر آنکه سبب افزایش عدالت مالیاتی شده است، باعث شده تا فرارهای مالیاتی به صورت چشمگیری کاهش پیدا کند.
طبق اظهارات رییس کل سازمان امور مالیاتی میزان ابطال مقررات مالیاتی توسط دیوان عدالت اداری در مقایسه با دوسال اخیر به سبب «اصلاح فرآیند صدور مقررات» و «افزایش تعاملات با دیوان عدالت و دفاع موثر از مقررات» ۵۸ درصد کاهش یافته است.
طبق بازطراحی فرآیندهای درون سازمانی و تغییر جدی در مناسبات سازمان با دیوان عدالت اداری طی سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ صرفاً ۲۷ مورد از مقررات درون سازمانی از سوی دیوان عدالت اداری ابطال شده که در مقایسه با دوره مشابه دو سال پیشتر از آن (۱۴۰۰ و ۱۴۰۱) که ۶۵ مورد ابطال شده بود، روند کاهشی ۵۸ درصدی را نشان میدهد.
سامانه مودیان از دی ماه سال 1402 راه اندازی شد و به دنبال این اقدام صاحبان مشاغل مکلف شدند صورت حساب الکترونیکی خود را در سامانه مودیان صادر کنند.
هیچ نوع افزایش پایه مالیاتی برای فروشندگان و خریداران تعیین نشد، اما عدم صدور صورتحساب الکترونیکی مشمول جرائم مالیاتی خواهد بود.
می توان گفت ایجاد این سامانه به دقیقتر شدن رسیدگیهای مالیاتی کمک بسزایی کرد، به طوری که در سال 1403 مجموعا ۱۰۲۰ همت از درآمدهای مالیاتی وصول شده که رشد ۴۷ درصدی نسبت به مدت مشابه داشته است.
درصد رشد نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی نیز از سال ۱۳۹۷ تا 1403 و بهطور ویژه از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ رو به رشد بوده و به ۷.۷ درصد رسیده است.