دلیل اهمیت اقتصاد آبی چیست؟

قرار است تا سال ۲۰۳۰، درآمد حاصل از اقیانوسها به ۳ تریلیون دلار افزایش یابد. نقش اقتصاد آبی در گذار سبز هم تأثیرگذار است.
اقیانوسها سهچهارم سطح زمین را پوشاندهاند. آنها حاوی ۹۷ درصد آب زمین هستند. همچنین، اقیانوسها ۹۹ درصد از مساحت زندگی در سیاره زمین را تشکیل میدهند. این یکی از دلایل مهم بودن اقتصاد آبی است.
اقیانوسها به تولید ۳ تا ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان کمک میکنند. بنابراین، اقتصاد آبی باعث رشد در بخش دریایی خواهد شد. اقیانوسها به حفظ تنوع زیستی و خنک نگه داشتن سیاره کمک میکنند. آنها حتی ۳۰ درصد از انتشار دی اکسید کربن جهانی را جذب میکنند.
آبزیپروری اقیانوسی ۵۰ درصد ماهیان متنوع را برای مصرف انسان فراهم میکند و شیلات ۳۵۰ میلیون شغل در سراسر جهان را نشان میدهد. علاوه بر این، از آنجایی که ۸۰ درصد حجم کالاها از طریق دریا حمل میشود، محیطهای دریایی و ساحلی نقش کلیدی در تجارت جهانی ایفا میکنند و از این رو به توسعه اقتصادی کمک زیادی میکنند. اگر اقیانوسها کشوری را تشکیل میدادند، رتبه هفتم اقتصادهای بزرگ جهان را به خود اختصاص میدادند.
قرار است تا سال ۲۰۳۰، درآمد حاصل از اقیانوسها به ۳ تریلیون دلار افزایش یابد. نقش اقتصاد آبی در گذار سبز هم تأثیرگذار است. از سال ۱۹۰۱ تا ۲۰۲۰، دمای کره زمین تقریباً ۱.۱ درجه سانتیگراد افزایش یافته است. اثرات این افزایش دما در حال حاضر احساس میشود و نشانه روشنی از تغییرات آب و هوایی شتابان است. در تلاش برای کاهش این اثرات، جامعه بینالمللی در سال ۲۰۱۵ در پاریس گردهم آمد و پیشنویس معاهدهای را برای حفظ میانگین دمای جهانی زیر ۲ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن تنظیم کرد. در ادامه، اتحادیه اروپا قرارداد سبز را تصویب کرد. در این زمینه، حفاظت و استفاده پایدار از اقیانوس برای دستیابی به اهداف قرارداد سبز ضروری تلقی میشود، زیرا منبع اصلی است که میتواند به طور همزمان به اقتصاد و مبارزه با تغییرات آب و هوایی کمک کند. بنابراین اتحادیه اروپا یک استراتژی برای اقتصاد آبی پایدار در اتحادیه اروپا ایجاد کرده است. این استراتژی بر اقدامات اقلیمی و استفاده پایدار از منابع اقیانوسی از یک سو و رشد آبی و اقتصاد دایرهای از سوی دیگر تمرکز دارد.
این همگرایی نشان میدهد که دو عنصر پایداری و رشد میتوانند به نوعی همزیست و سازگار باشند.