شهرداریها باید متولی مسکن استیجاری در کشور شوند/ مسکن استیجاری گزینه مطلوبی برای اقتصاد ایران نیست

یک کارشناس بخش مسکن با تاکید بر اینکه شهرداری ها یک موضوع کلیدی در بحث استیجار هستند، گفت: شهرداریها باید متولی مسکن استیجاری در کشور شوند.
فرشید ایلاتی، کارشناس بخش مسکن در گفتگویی با بیان اینکه شهرداری ها یک موضوع کلیدی در بحث استیجار هستند، تصریح کرد: از این رو باید بتوانیم نهاد شهرداری را در موضوع ساخت، مجوزها و فرآیندهای مسکن مسئولیت پذیر کنیم.
وی ادامه داد: در صورتی که شهرداری ها در این مقوله جایگاهشان درست دیده شود، میتوانند مقوم این طرح باشند، چرا که از ابزارهای لازم برای ساخت مسکن استیجاری برخوردارند.
ایلاتی گفت: براین اساس شهرداریها باید متولی مسکن استیجاری در کشور شوند و در قبال مساله مسکن، (اعم از قیمت، اجاره و ...) به آنها نقش بدهیم.
این کارشناس بخش مسکن با بیان اینکه در اکثر کشورهای جهان بهویژه اتحادیه اروپا، شهرداریها تا ۳۰ درصد مسکن استیجاری را در تملک خودشان دارند، ادامه داد: از این رو با یک برنامهریزی چند ساله میتوان سهم شهرداریها را در مسکن استیجاری بالا برد؛ بهعبارتی شهرداریها این نوع مساکن را بسازند و سپس اجاره دهند.
وی تصریح کرد: به این منظور، دولت میتواند برخی امکانات را به سمت شهرداریها سوق دهد؛ بهطور مثال بانکها را ملزم کند تا تسهیلات در اختیار شهرداریها قرار دهند یا این نهاد از ظرفیت زمینهای شهری استفاده کند.
ایلاتی با اشاره به تراکمفروشی شهرداریها، نیز گفت: براین اساس میتوان تراکمفروشی را در قالب مسکن اجتماعی آورد.
وی تصریح کرد: بهعنوان مثال اگر سازندگان نسبت به ساخت طبقات اضافه اقدام کردند، آن واحدها را در سیکل اجارهداری وارد کرد. هرچند در عین حال باید مراقب بود تراکمهای مازاد خود به معضلی دیگر تبدیل نشود.
این کارشناس بخش مسکن گفت: در مجموع مسکن استیجاری گزینه مطلوبی برای اقتصاد ایران نیست، چرا که تورم اجاره از تورم کلی اقتصاد بیشتر است، اما اگر دولت خود به اختصاص زمین و ارائه تسهیلات بپردازد و سرمایه گذاران نسبت به ساخت مسکن برای سکونت و استیجار اقدام کنند، توجیه خواهد داشت؛ با این حال نباید از محدودیت منابع غافل شد.