عدم توجه شرکتهای ساختمانی به گارانتی سازههای خود

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند با بیان اینکه گارانتی ساختمان نشان دهنده کیفیت ساخت است، گفت: در ایران شرکتهای ساختمانی توجه چندانی به گارانتی سازههای خود ندارند.
سیدطهحسین مدنی، رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند در گفتگویی پیرامون موضوع گارانتی ساختمان در ایران و چالشهای بد ساختن در کشور اظهار کرد: در ایران شرکتهای ساختمانی توجه چندانی به گارانتی سازههای خود ندارند.
وی ادامه داد: براین اساس معدود گارانتیهای موجود هم فاقد ضمانت اجرایی و ناظر هستند و به نوعی سازنده بر عملکرد خود نظارت میکند که در این شرایط، در صورت بروز مشکل، خریدار ابزاری جز شکایت و مراجعه به دادگاه در اختیار ندارد.
مدنی با بیان اینکه گارانتی در دورههای کوتاه یکی از چالشهای مربوط به گارانتی ساختمان در کشور محسوب می شود، اظهار کرد: معدود گارانتیهایی که توسط برخی سازندهها وجود دارد؛ محدود به دوره زمانی کوتاه مثلاً دو ساله است.
وی ادامه داد: براین اساس کمتر ساختمانی در این دوره کوتاه در صورت بد ساخته شدن، مشکلات خود را نشان میدهد و حتی اگر در این دوره کوتاه هم مشکلات مشخص شود؛ همانطور که گفته شد دست خریدار به جایی بند نیست.
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند با بیان اینکه علاوه بر مسأله دوره کوتاه گارانتی ساختمان در ایران، معدود تضامین کیفی موجود هم محدود است، گفت: بیمههای موجود نیز موضوعاتی ابتدایی همچون آتشسوزی، بلایای طبیعی یا سرقت را پوشش میدهند و در واقع شامل مشکلات ساختاری نمیشوند.
وی افزود: متأسفانه در چنین شرایطی، موضوع گارانتی ساختمان که از سالهای گذشته لازمالاجرا بوده؛ صرفاً به یک توصیهنامه تبدیل شده و بازرسیهای مورد تأکید در مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان مسکوت مانده و نقشی در بهبود وضعیت ساخت و ساز نداشته است.
مدنی اظهار کرد: ایرادات موجود در مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان، یکی از مهمترین دلایل اجرا نشدن آن است.
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند گفت: براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، در مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان، وظایف سازنده و شرکتهای مجری در دوره بهرهبرداری و نگهداری و نحوه تضمین و تعهد آنها در قبال سازه مشخص نیست. همچنین مشخص نشده که اگر برای سازه مشکلی به وجود آید؛ برخورد حقوقی و قانونی چگونه باید باشد و در نهایت نقش بیمه در نگهداری از ساختمان مشخص نشده است.
مدنی ادامه داد: مسکوت ماندن گارانتی ساختمان در حالی است که خانه گرانترین و مهمترین کالای مصرفی خانوار است و از طرف دیگر این موضوع برای کالاهای دیگر با درجه اهمیت کمتر نسبت به ساختمان، مانند خودرو به صورت گارانتی و بیمه کیفی تخصصی وجود دارد. یا خودروهای فاقد بیمهنامه اجازه تردد نداشته و در صورت تردد با جریمههای سنگین مواجه خواهند شد.
وی گفت: با توجه به اینکه گارانتی ساختمان نشان دهنده کیفیت ساخت است، از این رو سازندگان با گارانتی سازه خود، اعتماد به کیفیت کار خود را نشان میدهند.
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند ادامه داد: در واقع گارانتی طولانی به خریدار این اطمینان را میدهد که سازه از کیفیت مناسبی برخوردار است و برعکس گارانتیهای کوتاه مدت میتواند از فرآیند ضعیف ساخت حکایت داشته باشد.