کدام استان‌های کشور دچار بالاترین میزان فرونشست‌اند؟

استان‌های مرکزی، فارس، یزد، خراسان رضوی، جنوب کرمان و بخش‌هایی از اصفهان دچار بالاترین میزان فرونشست شده‌اند . 

359 محدوده از کل محدوده‌های کشور که 84 درصد از چاه‌های مجاز کشاورزی در آن‌ها واقع شده است که دچار فرونشست زمین شده‌اند.

براین اساس استان‌های مرکزی، فارس، یزد، خراسان رضوی، جنوب کرمان و بخش‌هایی از اصفهان دچار بالاترین میزان فرونشست شده‌اند (بیش از 17 سانتی‌متر در سال).

این مقدار فرونشست در کشور مسئله ای نگران کننده است و در سطح جهانی جزو مناطق بحرانی محسوب می‌شود.

طبق نقشه، مناطقی با فرونشست متوسط تا زیاد که در زیر با رنگ های قرمز روشن و نارنجی مشخص است در استان‌های البرز، تهران، همدان، کردستان، خوزستان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی نیز فرونشست در بازه 10-15 و 15-17 سانتی‌متر مشاهده می‌شود.

مناطقی با فرونشست کم (آبی و زرد) و برخی مناطق غربی، شمالی و شمال‌غربی کشور (همچون گیلان، مازندران، گلستان) و بخش‌هایی از استان‌های شمالی فرونشست کمتری دارند.

 در مناطقی که چاه‌های مجاز کشاورزی متمرکز هستند، بیشترین گزارش‌های فرونشست به ثبت رسیده. این مسأله نشان می‌دهد برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی علت اصلی فرونشست است. البته نباید مساله چاه های غیر مجاز کشاورزی که تعداد آنها کم هم نیستند در ارتباط با فرونشست های زمین در نظر داشت.

مناطق قرمز (با فرونشست شدید) به شدت در معرض خطر آسیب‌های زیرساختی (مثل ترک برداشتن جاده‌ها، فرودگاه‌ها، لوله‌های آب و گاز) هستند.

فرونشست می‌تواند سبب تغییر شیب زمین و مشکلات جدی در انتقال آب برای آبیاری، کاهش حاصلخیزی خاک و ایجاد مشکلات اقتصادی گسترده برای کشاورزان شود.

مناطقی که در وضعیت قرمز قرار دارند، نیاز فوری به برنامه‌های مدیریت منابع آب، کاهش برداشت از سفره‌های زیرزمینی و جبران سفره‌های آبی دارند.

نقشه نشان‌دهنده بحرانی جدی در بخش وسیعی از کشور است که ارتباط مستقیم با بهره‌برداری ناپایدار از منابع آب زیرزمینی دارد.

براین اساس در صورتی که اقدامات جدی برای مدیریت منابع آب انجام نشود، خطر گسترش ناپایداری زمین، از بین رفتن زیرساخت‌های شهری و روستایی و بحران‌های معیشتی کشاورزان بسیار جدی خواهد بود.

نام :*
پست الکترونیک :
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود

لیست قیمت رمزارزها به زودی راه اندازی می شود