کاهش ۱۱.۶ درصدی تورم در پایان سال ۱۴۰۳

مدیرکل سیاست های اقتصادی بانک مرکزی گفت: نرخرشد نقدینگی در بهمن ماه سال گذشته (رشد نقطه به نقطه یعنی در پایان بهمن ۱۴۰۳ نسبت به پایان بهمن ۱۴۰۲) ۲۷.۸ درصد بوده است.
مهدی زاده، مدیرکل سیاست های اقتصادی بانک مرکزی از کاهش ۱۱.۶ درصدی تورم سالانه در پایان سال ۱۴۰۳ در مقایسه با سال ۱۴۰۲ خبر داد و اظهار کرد: نرخ تورم نقطه به نقطه در پایان سال گذشته ۳۹.۷ درصد بود که این رقم نسبت به تورم پایان سال ۱۴۰۲ که ۳۶.۲ درصد بود، افزایش تقریبا ۳.۵ واحد درصدی را تجربه کرده که دلیل آن عمدتا به از تحولات بازار ارز در فصل پایانی ۱۴۰۳ مربوط بود.
وی افزود: براین اساس نرخ تورم نقطه به نقطه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در یک روند نزولی از ۴۷.۹ درصد در آذر سال ۱۴۰۲ به ۳۳.۸ درصد در آذر ماه ۱۴۰۳ رسیده بود، لیکن به دلایلی که مورد اشاره قرار گرفت در سه ماهه پایانی سال ۱۴۰۳ با افزایشی ۵.۹ واحد درصدی مواجه شد و در پایان سال به ۳۹.۷ درصد رسید. نرخ تورم متوسط ۱۲ ماهه از ۴۷.۴ درصد در پایان سال ۱۴۰۲ به ۳۵.۸ درصد در پایان سال ۱۴۰۳ رسید که حاکی از کاهش ۱۱.۶ واحد درصدی تورم متوسط ۱۲ ماهه در طول سال ۱۴۰۳ است.
مهدی زاده تصریح کرد: هدفگذاری برای نرخ رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۱، ۳۰ درصد بود که متعاقب آن رشد نقدینگی در همان سال به ۳۱.۱ درصد رسید. در سال ۱۴۰۲ نرخ هدفگذاری نقدینگی، ۲۵ درصد تعیین شد که این میزان به رقم ۲۴.۳ درصد یعنی ۰.۷ درصد پایینتر از نرخ هدفگذاری سال را به پایان رساندیم.
مدیرکل سیاست های اقتصادی بانک مرکزی اظهار کرد: پس از آن و در سال ۱۴۰۳ دامنه تعیین شده برای رشد نقدینگی ۲± ۲۳ درصد تعیین شد که البته به دلایلی از نرخ هدفگذاری شده برای رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۳، انحراف داشتیم.
وی ادامه داد: نرخرشد نقدینگی در بهمن ماه سال گذشته (رشد نقطه به نقطه یعنی در پایان بهمن ۱۴۰۳ نسبت به پایان بهمن ۱۴۰۲) ۲۷.۸ درصد بوده است. حتی در صورتی که کرانه بالا یا همان ۲۵ درصد را به عنوان هدف لحاظ کنیم، تقریبا ۲.۸ واحد درصد در رشد نقدینگی هدفگذاری شده انحراف وجود دارد. البته دلایل بسیاری در زمینه این انحراف وجود دارد که یکی از دلایل عمده آن بودجه دولت است، بدین معناکه نقدینگی سال گذشته و تاحدود زیادی عملکردی که در حوزه رشد نقدینگی داشتیم تحت تأثیر وضعیت بودجه دولت قرار گرفت.