لایحه موافقتنامه تأسیس مراکز فرهنگی بین ایران و روسیه تصویب شد
نمایندگان مجلس با مفاد لایحه موافقتنامه تأسیس و چهارچوب فعالیت مراکز فرهنگی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه موافقت کردند.
نمایندگان در نشست علنی امروز (دوشنبه، ۱۳ آذرماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد لایحه موافقتنامه تأسیس و چهارچوب فعالیت مراکز فرهنگی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه با مفاد آن با ۱۸۰ رأی موافق، ۱۵ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۳ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
همچنین در ادامه نمایندگان مجلس با ماده واحده این لایحه نیز با ۱۶۹ رأی موافق، ۱۰ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۱ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
جلیل رحیمی جهان آبادی به عنوان نماینده مخالف با لایحه مذکور گفت: گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و کمیسیون فرهنگی مجلس برای بررسی این لایحه قابل تأمل است هرچند لازم است در شرایط تحریمی با نگاه مثبت به این موضوع ورود کرده چرا که هم اکنون برخی تلاش میکنند که ایران را از همکاری با برخی کشورها همچون چین دور کنند بنابراین ما مخالف دیدگاه چینستیزی نیز هستیم.
نماینده مردم تربتجام و تایباد و باخرز و صالح آباد در مجلس ادامه داد: دلیل مخالفت بنده با این لایحه مربوط به ماده (۳) آن است که دست روسیه را برای ارتباط با مراکز و افراد و نهادهای دولتی، محلی و ملی باز میگذارد چرا که این نوع دسترسی آسیبپذیری امنیتی برای کشور ایجاد میکند بنابراین لازم است وزارت امور خارجه بر این بخش نظارت داشته باشد به این دلیل که این موافقتنامه برای درازمدت تصویب میشود.
وی تصریح کرد: تفاوتهای عمیق فرهنگی جامعه دینمدار اسلامی ایران با جامعه مسیحی روسیه از دیگر مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد بنابراین لازم است این لایحه جهت بازنگری به کمیسیون تخصصی مربوطه ارجاع داده شود.
سیدمحمدرضا میرتاج الدینی به عنوان نماینده موافق با این لایحه تصریح کرد: ارائه این لایحه اتفاق جدیدی نیست و بسیاری از کشورها با ایران این موافقتنامه را داشتهاند ضمن اینکه ما با روسیه مشترکات قومی و تاریخی و فرهنگی بسیاری داریم، از سوی دیگر در روسیه میلیونها مسلمان زندگی میکنند کما اینکه یک میلیون مسلمان شیعه آذری زبان در مسکو سکونت دارند.
نماینده مردم تبریز و آذرشهر و اسکو در مجلس با اشاره به سفر کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس به روسیه به دعوت مجلس دومای این کشور یادآور شد: در جلساتی که در روسیه داشتیم سفیر ایران در روسیه پیگیر تصویب موافقتنامه بود چرا که گزارش ارائه شده حاکی از نیاز این روابط فرهنگی بین دو کشور ایران و روسیه بود.
وی یادآور شد: در نامه تاریخی امام خمینی (ره) به گورباچوف که در آن دعوت به توحید مدنظر قرار گرفته بود تعبیری داشتند که هنوز به طور کامل تحقق پیدا نکرده است و این توافقنامه بستر لازم برای آن را فراهم میکند کما اینکه ایشان فرمودند اگر شما بخواهید با مسائل عمیق فلسفی اسلامی و با توحید ناب آشنا شوید باید عدهای از چهرههای نخبه و دانشگاهی خود را به ایران اعزام کنید تا در جلسات علمی و فرهنگی حضور پیدا کنند؛ من صدای شکستن استخوانهای کمونیسم را میشنوم، شما به جای رویکرد به غرب به اسلام روی آورید.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم یادآور شد: ما به جز تعاملات همسایگی، دشمنان مشترکی نیز در حوزه سیاسی با روسیه داریم کما اینکه مقابله با استکبار آمریکا و رژیم صهیونیستی از جمله این موارد است. از سوی دیگر امنیت مسئلهای جداناپذیر است که این توافقنامه زمینه آن را فراهم میکند، همچنین هر دو کشور نفتخیز و گازخیز هستیم، کما اینکه روسیه ۳۴ درصد گاز دنیا و ایران ۱۷ درصد گاز دنیا را تأمین میکنند بنابراین این توافقنامه زمینه همکاری در حوزههای اقتصادی و انرژی را نیز فراهم میکند.
وی با یادآوری اینکه در سفر به روسیه به این نکته اشاره شده بود که این کشور به دنبال بهرهمندی از طرح بانکداری اسلامی است، تأکید کرد که این لایححه دو سال است در نوبت بررسی است و در تبصره ۲ آن نیز مسائل امنیتی – اسلامی مدنظر قرار گرفته است.
علی بابائی کارنامی به عنوان نماینده مخالف با لایحه مذکور افزود: ما باید ناترازیهای تجاری در روابط با روسیه طی ۱۰ سال گذشته را مورد بررسی قرار دهیم ضمن اینکه در بند ۱۸ این لایحه ۵ سال برای اجرای آن قرار داده شده و بعد تمدید میشود اما اجازه مجلس را مشروط نکرده است.
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس تصریح کرد: جاهایی ممکن است از این نوع باز گذاشتن دست کشور مقابل سوء استفادههای سیاسی در سطح بینالمللی اتفاق بیفتد چرا که همیشه قرار نیست شرایط یکسان باشد و ممکن است تغییراتی ایجاد شود بنابراین ما باید آیندهنگری مثبت داشته باشیم ضمن اینکه برخی بندهای این لایحه دارای ابهاماتی است که باید در کمیسیون تخصصی مربوطه رفع شود.
وی در ادامه به وزارت بهداشت نیز نسبت به عملکرد یکی از دانشگاههای علوم پزشکی که بیش از ۳ هزار میلیارد از داروهای قاچاق و مواد مخدر استفاده کرده و اسناد آن به وزیر ارائه شده اما مورد توجه قرار نگرفته است تذکر داد. همچنین خواستار توجه به وضعیت گرانی گاز LPG شد.
پرویز محمدنژادقاضی محله به عنوان نماینده موافق با این لایحه افزود: ارتباطات فرهنگی سرمایه ملتها است و روسیه نیز سرزمینی پهناور با سرمایههای عظیم خصوصاً در حوزه انرژی است ضمن اینکه ما اشتراکات بسیاری از قبیل قومی، زبان، دین و مذهب با این کشور داریم و اگر بتوانیم به نحو احسن از این موارد استفاده کنیم قطعاً زمینهساز برقراری ارتباطات اقتصادی بین دو کشور نیز خواهد شد.
علی ادیانی نماینده دولت گفت: این لایحه در چهارچوب مشخص تعیین شده و شاکله آن در خصوص حقوق بینالملل تقسیم میشود و در آن تأکید شده که قواعد کشورها متناسب با مولفهای حقوقی آنها بومیسازی شود که کمیسیون فرهنگی مجلس مسئولیت خود در این زمینه را به درستی و با دقت انجام داده است.
همچنین غلامرضا نوری قزلجه در قالب اخطاری بر اساس اصول ۱۵۲ و ۱۵۳ قانون اساسی افزود: ما باید در این رابطه سابقه روابط بین دو کشور و تاریخ را مطالعه کنیم و به این مهم توجه شود که رویکردهای فرهنگی ایران و روسیه تا چه اندازه همپوشانی دارد. ضمن اینکه رفتارهای فرهنگی فعلی روسیه نشان میدهد که تفاوتی با ۲۰۰ سال قبل نداشته است.
عبدالرضا مصری در پاسخ تأکید کرد: حرفهای شما دلسوزانه است اما در قانون اساسی بحث مقابله با سلطهپذیری و سلطهجویی مطرح است ضمن اینکه باید به این نکته توجه شود که ما هم اکنون مراودات سیاسی داریم ضمن اینکه در کشورهای دیگر نیز سفارتخانه داریم.