چرا شکر و روغن قطرهچکانی توزیع می شود؟

سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی با بیان اینکه تاکنون قیمت جدید مصوب اعلام نشده است اظهار کرد: این موضوع سبب شده تا محصولات تولید شده بهصورت خیلی قطرهچکانی و بسیار کم توزیع شود.
حسین فرهادی، عضو هیئتمدیره و سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی در گفتوگویی پیرامون وضعیت بازار شکر و روغن اظهار کرد: باتوجه به اینکه تعطیلات سال نو به اتمام رسیده است اما هنوز برخی از کارخانجات شروع به کار نکردهاند و از سوی دی گر با توجه به اعلام دولت که وزارتخانهها در ایام نوروز در روزهای غیر تعطیل باید مشغول به کار باشند؛ اما متاسفانه هنوز قیمت مصوب شکر و روغن اعلام نشده و این موضوع در بازار سبب شده است تا شرکتهای تولیدکننده و واردکننده این کالاها عرضه نکنند.
وی با بیان اینکه این موضوع سبب شده است تا محصولات تولید شده بهصورت خیلی قطرهچکانی و بسیار کم توزیع شود، افزود: از سوی دیگر بحث افزایش قیمت روغن از سال گذشته شروع شد.
فرهادی تصریح کرد: در واقع یکی از علل وقوع این موضوع افزایش قیمت جهانی روغن و بحث تغییر ارز نیمایی به ارز توافقی بود که به این موضوع دامن زد.
عضو هیئتمدیره و سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی ادامه داد: این وضعیت سبب شد تا تولیدکنندگان کالاها را عرضه نکنند و از این رو تولید کنندگانی که با ارز نیمایی وارد کرده بودند و در انبارهای خود موجودی داشتند، اما با اعلام یکباره تغییر ارز نیمایی به ارز توافقی توسط دولت از توزیع کالا خودداری کردند.
وی همچنین به روند قیمتگذاری در بازار اشاره کرد و گفت: افزایش قیمت جهانی روغن تقریباً ۳۰ تا ۳۵ درصد بوده است، که در کشور ما ۱۵ درصد این افزایش اعمال شد و پس از آن دولت نیز اعلام کرد که ارز توافقی میدهیم، اما دوباره اعلام کرد که ارز قبلی برای کالاهای اساسی خواهد بود. این سیگنالها باعث شد که تولیدکنندگان کالا را کم عرضه کنند.
سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی ادامه داد: مشکل بعدی این است که تولیدکنندگان و واردکنندگان کالا را بهصورت محدود توزیع میکنند.
وی تصریح کرد: بر این اساس فروشگاههای زنجیرهای حجم زیادی از کالا را دریافت میکنند و همین سبب میشود تا مغازهداران و خردهفروشان، کالا را با قیمت بالاتر تهیه کنند. این افزایش قیمت در نهایت به دست مصرفکننده میرسد.
فرهادی با اشاره به قیمتی که تولیدکنندگان به عمده فروشی عرضه میکنند گفت: تولیدکنندگان از قیمت درج شده مصرف کننده روی روغن ۳ درصد کسر میکنند و به عمده فروشان و حتی خرده فروشان عرضه میکنند و عمده فروشیها باید با ۳ درصد سود بفروشند همین امر منجر به این میشود که به قیمت مصرف کننده به خرده فروشان عرضه کنند.
وی تصریح کرد: این در حالی است که خردهفروشها باید کالا را با حداقل ۱۰ تا ۱۲ درصد سود بفروشند، این موضوع باعث شده تا در خرده فروشی بالاتر از قیمت درج شده روی کالا بفروشند.
فرهادی در ادامه با اشاره به وضعیت شکر نیز گفت: در بحث شکر، از ابتدای سال تا الان قیمت حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش داشته اما هنوز قیمت دقیق شکر اعلام نشده است.
وی تصریح کرد: در واقع این بلاتکلیفی سبب شده است تا تولیدکنندگان کالا را عرضه نکنند. بنابراین تقاضا بالا رفته و قیمتها افزایش یافته است. برای واردات و تولید شکر و روغن، دولت باید به سرعت مشخص کند که ارز چه نوعی به واردکنندگان داده میشود. تولیدکنندگان باید بدانند که قیمتها چه خواهد شد و بر اساس این تصمیمات به توزیع و تولید اقدام کنند.
عضو هیئتمدیره و سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی افزود: در حال حاضر به خودکفایی در تولید شکر نزدیک شدهایم، به طوری که ۷۵ تا ۸۰ درصد تولید شکر کشور داخلی است و تنها ۲۰ تا ۲۵ درصد واردات داریم.