ورود ارز مسافری به مرکز مبادله
قائم مقام مرکز مبادله ارز و طلای ایران با بیان اینکه عمده مبادلات ارزی در بازارهای رسمی مبادله میشوند، اظهار کرد: نظام رسمی پرداخت ارزی رسمی به این شکل است که به صادر کنندگان و واردکنندگان مالک ارز اعلام میکند که ارز خود را به کدام گروههای بفروشند.
علی حسین نبیزاده، قائم مقام مرکز مبادله ارز و طلای ایران، در گفتگویی با اشاره به عوامل و متغیرهای اثرگذار بر اقتصاد کشور اظهار کرد: مسئله اصلی از جایی آغاز می شود که یک شوک به اقتصاد کشور وارد میشود و در نهایت این شوک میتواند ناشی از عوامل متعددی از جمله مسائل برونزا، سیاسی، درونزا، تغییر قیمت حاملهای انرژی، حذف ارز ترجیحی و یا شوکهای سیاسی بینالمللی باشد و این عوامل میتواند بازار مالی هر کشوری را دستخوش تغییر قرار دهند.
وی با بیان اینکه عمده مبادلات ارزی در بازارهای رسمی مبادله میشوند، اظهار کرد: براین اساس بانک مرکزی در این شرایط بمنظور دفاع از یک نرخ واکنش نشان میدهد و یک بازار را معرفی میکند و میگوید که این بازار را به رسمیت میشناسد و نرخ این بازار مورد نظر است.
علی حسین نبیزاده تصریح کرد: در واقع بانک مرکزی نرخ ارزهای غیر رسمی و به اصطلاحی آزاد را به رسمیت نمیشناسد؛ چراکه عمده ارز و تجارت در بازاری که بانک مرکزی معرفی کرده است مبادله میشود.
قائم مقام مرکز مبادله با بیان اینکه دو گروه به بازار غیر رسمی ارز مقبولیت دادهاند، افزود: این موضوع به دو دلیل، میتواند مورد پذیرش عامه قرار نگیرد و ممکن است دو گروه بازار غیر رسمی و آزاد را به رسمیت بشناسند، گروه اول، افرادی هستند که در سامانه نیما رفع تعهد ارزی خود را انجام نمیدهند.
وی تصریح کرد: به عبارتی برخی در سامانه ارز نیمایی صرفا اعلام رفع تعهد میکنند و معاملهای در چارچوب خرید و فروش ارز را در این سامانه انجام نمیدهند و تنها اعلام میکنند که در مرحله رفع تعهد ارزی، ارز خود را برای مثال به یک واردکننده ارائه دادهاند، حال آنکه این ارز با چه نرخی ارائه شده، مشخص نیست.
نبیزاده ادامه داد: اما گروه دیگر، شامل افرادی است که میگویند ما درخواست ارز داده و ارز مورد نیاز ما مشروع (برای مثال ارز مسافری، دانشجویی، گردشگری و موارد دیگر) است.
وی گفت: این افراد معتقد هستند که نرخی که بانک مرکزی اعلام میکند را نتوانستهاند خریداری کنند و در محل دیگری توانستهاند ارز مورد نیاز خود را تهیه کنند؛ بنابراین این گروهها نرخ بازار غیر رسمی را به رسمیت میشناسند.
قائم مقام مرکز مبادله ارز و طلای ایران، همچنین ضمن اشاره به کارکرد نظام رسمی گفت: نظام رسمی پرداخت ارزی رسمی به این شکل است که به صادر کنندگان و واردکنندگان مالک ارز اعلام میکند که ارز خود را به کدام گروههای بفروشند.
وی تصریح کرد: به عبارتی میگوید که درست است شما مالک ارز هستید، اما ارز خود را به گروههایی که معرفی میشوند به فروش برسانید. به این شکل که در این نظام پرداختی یک سری ترتیبات سازماندهی میشود که صادرکننده و مالک ارز برای رفع تعهدات ارزی خود، آن ارز را برای مثال به واردکنندگان و تولیدکنندگان بفروشند و در این نظام پرداخت، کسی ارز خود را به کسانی که قاچاقچی کالا هستند، ارائه نمیدهد.
قائم مقام مرکز مبادله با اشاره به وجود ارز خدماتی، اظهار کرد: قانون برنامه، ظرفیتهایی برای توسعه بستر ارز خدماتی و فنی و مهندسی را پیش بینی کرده که مقرر است تالار و سامانه ارز خدماتی نیز به فاصله کوتاهی از گشایش تالار ارز توافقی، افتتاح شود. همچنین ارز مسافری نیز در آینده نزدیک در این مرکز، متمرکز میشود.