بازچرخانی آب چیست؟

در فرآیند بازچرخانی، سعی بر این است تا کیفیت پساب به حد مطلوبی برسد وهدف اصلی در این فرآیند، جداسازی مواد معلق و آلایندههای موجود در فاضلاب است.
عیسی بزرگزاده، سخنگوی صنعت آب کشور در اظهاراتی با بیان اینکه در حال حاضر حجم منابع آب تجدیدپذیر کشور برابر با ۱۰۳ میلیارد مترمکعب است، گفت: در چنین شرایطی مجاز به مصرف ۴۰ درصد (بیش از ۴۰ میلیون مترمکعب) از این منابع هستیم.
وی تصریح کرد: این در حالی است که میزان مصرف بخشهای مختلف کشور از منابع آب تجدیدپذیر بیش از دو برابر یعنی حدود ۹۴ میلیارد مترمکعب است.
با توجه به اینکه منابع آبی کشور محدود است و بر همین اساس ضروری است از این منابع به نحو مطلوبی استفاده شود؛ در این راستا بازچرخانی آب آن هم پساب تصفیهشده و بهداشتی فاضلاب به دلیل پایداری آن، بهترین نوع منابع آبی برای مصارف صنعت و کشاورزی است.
با توجه به حساسیت مصرف آب در سال ۱۴۰۰ اقدامات ویژهای در حوزه استفاده از پساب توسط وزارت نیرو صورت گرفت و موضوع استفاده از منابع آبی نامتعارف پساب یا بازچرخانی آب در بند «ع» تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ عنوان شد.
اصلاح تخصیص منابع آبی در صنایع مورد تاکید قرار گرفت؛ تخصیص آب به صنایع از منابعی بهجز آب شرب مدنظر قرار گرفت به طوری که پساب و آبهای غیر متعارف جایگزین آب شرب و خام در صنایع شود.
در واقع در فرآیند بازچرخانی، سعی بر این است تا کیفیت پساب به حد مطلوبی برسد؛ به عبارت دیگر هدف اصلی در این فرآیند، جداسازی مواد معلق و آلایندههای موجود در فاضلاب است تا بتوان از پساب تولیدی در بخشهای مختلف از جمله استفاده شهری (آبیاری فضای سبز، کارواشها و شستشو)، استفاده تفریحی (آبیاری زمینهای گلف، تفریحات آبی)، استفاده صنعتی (سیستمهای خنک کننده، برجهای خنک کننده، ساخت بتن و سایر مصارف صنعتی) و موارد زیست محیطی (تغذیه آبخوانها) استفاده کرد.
در چنین شرایطی یکی از راههای حفاظت از آب، مصرف صحیح آب در حوزههای مختلف است یا به عبارتی دیگر استفاده از پساب در بخش صنعت، کشاورزی و فضای سبز در واقع استفاده بهینه از آب است.
توسعه زیرساختهای جمعآوری و تصفیه فاضلاب و به تبع آن استفاده از پساب، از جمله راهبردهای اساسی وزارت نیرو برای تأمین آب مورد نیاز صنایع غیرخوراکی است.
گفتنی است، در حال حاضر ۲۷۳ تصفیهخانه فاضلاب با ظرفیت ۶ میلیون مترمکعب در شبانهروز در مدار بهرهبرداری قرار دارد و ۱۰۰ تصفیهخانه با ظرفیت ۲ میلیون مترمکعب در شبانهروز نیز در حال ساخت است که با اختصاص بهموقع اعتبارات، این تعداد تصفیهخانه نیز به مدار بهرهبرداری افزوده خواهند شد.