اگر زلزله میانمار در ایران بیاید چه می شود؟

تفاوت زلزله میانمار با زلزلههای تاریخی ایران در این است که در میانمار، زلزله در منطقهای با جمعیت پراکنده و خانههای نسبتاً مقاوم رخ داده است.
زلزله ۷.۷ریشتری میانمار علیرغم قدرت بالایی که داشت، تلفات و خسارات تقریبا کمتری نسبت به زلزلههایی با شدت مشابه در ایران بر جای گذاشت.
شاید بتوان گفت علت این موضوع تراکم جمعیت پایین، کیفیت بهتر سازهها در مناطق آسیبدیده و عمق زیاد کانون زلزله بوده است و از سوی دیگر در ایران، بهدلیل تمرکز بالای جمعیت در کلانشهرها، وجود بافتهای فرسوده و ضعف در ساختوساز مقاوم در برابر زلزله، چنین زلزله ای می تواند خسارات بسیار سنگینتی داشته باشد.
براساس بررسیهای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، در صورت وقوع زلزلهای مشابه (۷.۷ ریشتر) در شهر تهران، بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر کشته و مجروح خواهند شد.
از سوی دیگر خسارات مالی چنین زلزلهای میتواند تا ۳۰۰ میلیارد دلار برآورد شود.
بعنوان مثال در زلزله بم (با بزرگای ۶.۶) با جمعیت نسبتاً کم، حدود ۲۶ هزار نفر جان باختند و ۸۰ درصد شهر ویران شد.
همانطور که می دانید ایران یکی از زلزلهخیزترین کشورهای جهان محسوب می شود و در کمربند لرزهای موسوم به «کمربند آلپ-هیمالیا» قرار دارد.
در واقع این کمربند از غرب اروپا آغاز شده و تا جنوب شرق آسیا ادامه دارد و یکی از فعالترین نواحی زمینلرزه در دنیاست.
از این رو دلیل اصلی لرزهخیزی ایران، برخورد دو صفحه زمینساختی اوراسیا و عربستان است. صفحه عربستان سالانه حدود ۲.۵ سانتیمتر به سمت شمال شرق حرکت میکند و به صفحه اوراسیا فشار میآورد.
بررسی سابقه زلزلههای بزرگ ایران حاکی از آن است که کشور در یک قرن گذشته شاهد زلزلههای مرگباری مانند زلزله طبس (۱۳۵۷)، رودبار (۱۳۶۹)، بم (۱۳۸۲) و زلزله کرمانشاه (۱۳۹۶) بوده که هزاران قربانی بر جای گذاشتهاند.
اما تفاوت زلزله میانمار با زلزلههای تاریخی ایران در این است که در میانمار، زلزله در منطقهای با جمعیت پراکنده و خانههای نسبتاً مقاوم رخ داد، در حالی که در ایران بسیاری از خانهها بهویژه در مناطق بافت فرسوده، از حداقل استانداردهای مقاومسازی برخوردار نیستند.
بیش از ۱۳ میلیون نفر در تهران و اطراف آن زندگی میکنند که بسیاری از آنها روی گسلهای فعال سکونت دارند، مخصوصاً گسل شمال تهران و مشا.
گزارشهای اولیه از USGS (United States Geological Survey)، دادههای خبری از Reuters و Al Jazeera در مورد شدت، عمق و تلفات، دادههای جمعیتی و زیرساختی میانمار از World Bank و UN OCHA، گزارش مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ایران درباره زلزله فرضی ایران و مطالعه «طرح جامع کاهش خطرپذیری شهر تهران در برابر زلزله» - شهرداری تهران، در صورت وقوع زلزله فرضی در تهران به بزرگای ۷.۷، جدول مقایسهای بین زلزله ۷.۷ ریشتری میانمار و یک زلزله فرضی ۷.۷ در تهران به این شرح خواهد بود: