دانستنی‌های مصالح ساختمانی؛

از کاربرد ماسه در ملات ساختمانی چه می‌دانید؟

همانطور که می دانید، ملات ساختمانی دارای انواع مختلفی است که از ترکیب مواد مختلف حاصل شده است و یکی از این مواد و بنوعی اجزای آن می تواند سنگ ریزه یا سنگ دانه یا همان ماسه باشد که در ادامه کمی بیشتر از آن خواهید دانست:

نقش ماسه در ملات ساختمانی

ماسه در واقع همان سنگ ریزه یا سنگ دانه هایی است که برای ساخت ملات از آن استفاده می شود و درواقع ترکیب آن با آب و سیمان، می تواند برای به هم چسباندن و قرار دادن مصالح در کنار یکدیگر، یک ترکیب عالی باشد.

توجه داشته باشید که به طور کلی در علم مهندسی عمران، سنگ دانه‌ های درشت تر از ۰٫۰۷۵ میلی‌ متر و ریزتر از ۴٫۷۵ میلی‌ متر و را ماسِه می نامند.

مقایسه میان ماسه و شن!

اگر بخواهیم از زاویه دیگر به مصالح ساختمان نگاه کنیم می توانیم  اینطور بگوییم که ماسه در مقایسه با شن دارای دانه‌های ریزتری است که در سواحل دریا و رودخانه به راحتی قابل دیدن و یافتن هستند و به طور کلی زمانی که یک تخته سنگ در معرض عوامل طبیعی همچون باد، باران و یخ زدگی قرار می‌گیرد، خرد و متلاشی می‌شود.

در واقع اگر ذرات این سنگ‌های خرد شده بین یک صدم میلی متر تا دو میلی متر باشند به آن‌ها ماسه گفته می‌شود.

 

نگاهی انواع ماسه با توجه به منبع و محل دسترسی آن

جالب است بدانید که می توان انواع ماسه را در دو دسته ماسه طبیعی و ماسه مصنوعی قرار دارد که ماسه طبیعی شامل انواع ماسه های رودخانه ای و بادی است و نوع مصنوعی آن ها نیز طی فرایندی تحت عمل ناخالصی گیری قرار می گیرند.

معرفی ماسه طبیعی

این گونه از ماسه ها را به طور طبیعی استخراج کرده و طی این رویه هیچ گونه فعالیت اضافه ای بر روی آن ها انجام داده نخواهد شد، که از این رو از انواع ماسه رودخانه ای و ماسه بادی به عنوان نمونه هایی از ماسه های طبیعی نام برد.

 ماسه رودخانه ای

ماسه رودخانه ای در واقع نمونه ای از ماسه شسته شده است که بطور معمول این گونه ماسه ها ازلحاظ شکل ظاهری گردی بیش تری دارند و معمولاً به رنگ سفید خاکستری بوده و از کیفیت خوبی نیز برخوردار است.

توجه داشته باشید که انواع ماسه های رودخانه ای دارای سیلیکا است.

 ماسه بادی

 ماسه بادی از دیگر نمونه های ماسه های طبیعی است و ساختار این ماسه به گونه ای است که در آن خاک وجود دارد و همین امر خاصیت چسبندگی آن را بالا می برد. به طورکلی استفاده از ماسه بادی در ملات آبی و ساروج دیده می شود.

 ماسه مصنوعی

در روش تولید ماسه مصنوعی، معادن آن شناسایی شده و با انجام فرآیندهایی بر روی ماسه، ناخالصی هایی هم چون آهک آن را حذف می کنند.

خاک نیز ازجمله ناخالصی های نام برده در ماسه است؛ زیرا وجود خاک در دانه های ماسه سبب کاهش چسبندگی سیمان و ماسه می شود که این امر از معایب وجود خاک در ماسه است؛ که با توجه به این موضوع استفاده از ماسه های شسته شده می تواند گزینه ای جالب توجه باشد.

لازم به ذکر است که در اینجا منظور از ماسه شسته شده به میزان خاک درون آن برمی گردد، به گونه ای که هرچه ماسه بیش تر شسته شود، خاک آن کم تر می شود. در همین راستا لازم به یادآوری است که از ویژگی های بارز ماسه مصنوعی می توان به مقاومت دمایی بالا این نوع از مصالح اشاره کرد.

ماسه سیلیسی

ماسه سیلیسی نمونه از انواع ماسه هایی است که معادن آن زیاد و از قیمت مناسبی برخوردار است.

البته باید گفت که استفاده از ماسه سیلیسی برای طراحی قالب مناسب نیست، چراکه تغییر دما باعث ایجاد انبساط و انقباض در ابعاد ماسه ها می شود و همین امر می تواند سبب ایجاد شکستگی در قالب شود. 

در واقع می توان گفت که سیلیس نمونه ای از مواد چند ساختاری شناخته می شود که در دماهای متفاوت ساختارهای مختلفی دارد و با توجه به این موضوع سرعت سرد شدن آن می تواند باعث ایجاد خواص متفاوتی شود.

ماسه الوینی

ماسه الوینی در دسته ماسه های گوشه دار قرار دارد و ازجمله ویژگی های این ماسه می توان به وزن کم آن اشاره کرد.

همچنین انبساط حرارتی ماسه الوینی نسبت به ماسه های سیلیسی کم تر است.

ماسه زیرکنیوم

ماسه زیرکنیوم از خاصیت انبساط حرارتی برخوردار است، درواقع این مدل ماسه از مقاومت دمایی بالایی برخوردار است و ازلحاظ شکل ظاهری شامل دانه های گرد و منظمی است. 

ضریب انبساط حرارتی این مدل ماسه نسبت به ماسه سیلیسی کم تر بوده و همین ویژگی آن را به ماده ای مناسب برای مواد قالب و کوره تبدیل کرده است.

ماسه شاموتی

استفاده از این مدل ماسه برای فولاد آلیاژی بسیار مناسب است و ماسه شاموتی دیرگداز بوده و در ریخته گری و بدنه کوره مورداستفاده قرار می گیرد.

ماسه کرومیتی

ماسه کرومیتی در دسته ماسه های گوشه دار قرار دارد و رنگ آن سیاه است و از جمله ویژگی های این ماسه می توان به دیرگداز بودن آن اشاره کرد.

بیشتر بخوانید:

نام :*
پست الکترونیک :
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود

لیست قیمت رمزارزها به زودی راه اندازی می شود