سهم دلار از ذخایر ارزی جهان سقوط کرد
بررسی دادههای صندوق بینالمللی پول حاکی از آن است که سهم دلار آمریکا از ذخایر ارزی جهان به پایینترین میزان خود طی ۳۰ سال گذشته رسیده است.
طبق بررسی آخرین دادههای صندوق بینالمللی پول (IMF) سهم دلار آمریکا از ذخایر ارزی جهان به پایینترین میزان خود در نزدیک به ۳۰ سال گذشته رسیده است.
بر اساس آمار این صندوق مستقر در واشنگتن، سهم دلار از ذخایر رسمی کشورها بین ماههای ژوئیه تا سپتامبر سال جاری میلادی ۰.۸۵ درصد کاهش یافته و به ۵۷.۴ درصد رسیده است؛ رقمی که از سال ۱۹۹۵ تاکنون مشاهده نشده بود. صندوق بینالمللی پول آمار پیش از این تاریخ را ارائه نداده است.
صندوق مستقر در واشنگتن در ماه ژوئن هشدار داده بود که روند کاهشی سهم دلار از ذخایر ارزی جهان به دلیل تلاش کشورها برای متنوعسازی داراییهایشان در حال وقوع است.
آمارها حاکی از آن است که در حالی که سهم دلار در سه فصل اخیر به طور مداوم کاهش یافته، ارزهای «غیرسنتی» به تدریج جایگاه بیشتری پیدا کردهاند.
از سوی دیگر باید گفت که یورو توانسته است بخشی از سهم بازار دلار را تصاحب کند.
طی سهماهه سوم سال ۲۰۲۴، سهم یورو به ۲۰.۰۲ درصد رسید که نسبت به ۱۹.۷۵ درصد ثبت شده در سهماهه دوم افزایش نشان میدهد. سرمایهگذاری جهانی در ین ژاپن نیز طی شش فصل گذشته رشد داشته و در سهماهه سوم، سهم آن به ۵.۸۲ درصد رسید و از سوی دیگر روند نزولی سهم یوان چین در ذخایر جهانی که نه فصل ادامه داشت، متوقف شد و سهم آن در سهماهه سوم به ۲.۱۷ درصد افزایش یافت.
گفتنی است، وضعیت غالب دلار طی سالهای اخیر به دلیل نگرانی از بدهیهای فزاینده آمریکا و تحریمهایی که واشنگتن علیه رقبای خود اعمال کرده، در معرض تهدید قرار گرفته است و از سوی دیگر پس از تشدید درگیریهای اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، آمریکا بانک مرکزی روسیه را از انجام معاملات دلاری منع کرده، صادرات اسکناس دلار به این کشور را ممنوع و داراییهای روسیه در خارج از این کشور را مسدود کرده است.
مجله فارن افرز نیز در ماه ژوئن گزارش داده است که این تحریمها سبب شده است که سایر بانکهای مرکزی نیز نگران بلوکه شدن ذخایر دلاری خود در صورت بروز تنش با واشنگتن باشند.